Beleidsmakers in de eurozone hebben de afgelopen jaren te weinig naar financiële markten geluisterd. De muntunie is per saldo een economisch fiasco, vindt Rob Putter.

Al terug van vakantie of moet u nog? Ik ben er net een paar weken tussenuit geweest. En daardoor blijkbaar een paar essentiële nieuwtjes misgelopen.

Wat me bij terugkomst meteen opviel was dat de dollar stiekem een cent of vijf was gestegen. Niet alleen tegenover de euro, maar ook tegenover andere valuta. Grafiek 1 is de WSJ Dollar index en die meet de greenback tegenover de euro, de yen, het pond sterling, de Australische dollar, de Canadese dollar, de Zwitserse Franc en de Zweedse Kroon.

(klik op grafiek voor uitvergroting)

Grafiek dollar

Je ziet dat er duidelijk wat momentum in de dollar zit. Wat is de oorzaak? Is het alleen de verwachting van een hogere rente naar aanleiding van de verminderde geldinjecties van de Amerikaanse centrale bank of is er plotseling meer vertrouwen in de Amerikaanse economie? Wat heb ik gemist?

Eurozone is economisch fiasco

Als de dollar alleen tegenover de euro zou zijn opgelopen, zou me dat niet verbaasd hebben. Want het wordt tijd dat we de euro bij de ware naam gaan noemen, namelijk het grootste fiasco in de economische geschiedenis. En daarbij is de munt uiteraard symbool van de eurozone.

Met beleggen leer je dat de kracht van een goede beleggingsportefeuille ligt in de manier waarop deze zich herstelt na een brede koersdaling. Als het algemene koersniveau daalt verliezen alle portefeuilles aan waarde, maar goed gewogen portefeuilles herstellen zich snel.

Herstel eurozone blijft uit

Als we nu, zeven jaar na het begin van de crisis, kijken hoe de eurozone zich heeft hersteld, zien we niks. Geen economisch herstel. Grafiek 2 liegt er niet om.

(klik op grafiek voor uitvergroting)

valuta

In deze grafiek zien we het bruto binnenlands product van de eurozone als de zwarte lijn. We zitten nog steeds onder het punt van 2007. De Verenigde Staten had het traagste herstel sinds de Tweede Wereldoorlog en het Verenigd Koninkrijk het traagste ooit, maar de eurozone heeft niks.

En deze grafiek houdt op nog voor we ontdekten dat we in het tweede kwartaal opnieuw gekrompen zijn. Teveel bezuinigingen en te weinig stimuli en vooral geen politiek leiderschap hebben de eurozone nog meer kreupel gemaakt dan ze al was. De eurozone doet het nog slechter dan Japan tijdens haar zogenoemde lost decade en slechter dan het Britse muntblok tijdens de Grote Depressie.

Economische grondslag ontbreekt

De beleidsmakers in Europa hebben verzuimd naar de markt te luisteren. De financiële markten gaven tijdens de crisis duidelijke signalen dat je ook in een Verenigd Europa je eigen broek moet ophouden en als je dat niet kunt de consequenties moet aanvaarden.

Maar de euro is geboren uit de vereniging van Duitsland en verheven tot een politiek symbool van ethiek voor heel Europa, terwijl het een gedegen economische grondslag mist. Dus moest de eurozone blijven bestaan ook al kost het onze kop. En dat laatste zit er aan te komen.

Want, lieve lezers, dit is alleen maar de geschiedenis van de laatste zeven jaar. De komende zeven jaar worden een testcase.

De Russische president Poetin is in het machtsvacuüm gedoken en regisseert het oosten van Europa en een stuk van Azië met zijn hand op de gaskraan. In het Midden-Oosten is in hetzelfde machtsvacuüm een beweging ontstaan die Al-Qaeda doet verbleken. De IS strekt zich al uit over twee landen en hoe langer we wachten hoe meer landen er bij komen. Het Pentagon heeft al berekend dat je die lui er alleen nog uitkrijgt met een operatie zoals 'Iraqi Freedom' en daar zit niemand op te wachten. Want dat kost een hoop geld en dat hebben we niet.

En ondertussen blijft de rente laag, de Amerikaanse centrale bank relaxed en de beurs recordniveau. Ergens zit er iets scheef. Welcome back.

Rob Putter is zelfstandig vermogensadviseur voor financieel adviesbureau Uniquest, onderdeel van de Latin Capital Group. De informatie in deze column bevat geen individueel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees ook

Arne Petimezas: eurozone in de penarie en 9 andere dingen die je moet weten

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl